Biztonsággal alkalmazhatók-e a lokális szteroidok ekcéma kezelésekor?

1600
HOZZÁSZÓLÁS:

Érdemes összegezni néhány, a lokális szteroid alkalmazásakor esetleg előforduló nem kívánt hatást. Ezek magában a bőrben jelentkeznek: elvékonyodás, sérülékenység, a bőr törékenysége, striák, szemmel látható tágult erek és a fertőzések elfedése.ekcéma

Ha a szteroidot nagyobb testfelületen alkalmazzák, felszívódhat belőle annyi, amennyi gátolja a szervezet kortizol termelését; gyermekekben a növekedés elmaradása következhet be.

Mitől függ a szteroidok mellékhatásainak erőssége?

A mellékhatások előfordulásának valószínűségét különféle tényezők határozzák meg:

  • A szteroid erőssége: A leggyengébb és a legerősebb szer hatásossága, illetve mellékhatásai egyaránt nagymértékben eltérőek – a különbség talán 20-szoros. A leggyengébb szer megfelelő módon alkalmazva nagy valószínűséggel nem okoz mellékhatást.
  • A testfelület: A test néhány területén a szteroid nagyobb mértékben szívódik fel, ezért használata fokozott óvatosságot igényel. Az érzékenyebb területek közé sorolhatók az arc, a nyak, a nagyobb bőrredők (hónalj, lágyékhajlat) és a genitális régió.
  • Occlusív kötés: Ha a szteroiddal kezelt bőr felett nem lélegző réteg van, a szteroid nagyobb mennyiségben jut be a bőrbe. A példák között említendők a műanyag bevonatú pelenkák.
  • Az alkalmazás gyakorisága: Minél többször alkalmazzák naponta, annál nagyobb a veszélye a mellékhatásoknak. Valójában a legtöbb szteroiddal kezelt bőrbetegség napi egyszeri alkalmazás esetén is kielégítően gyógyul.
  • A kezelés időtartama: A szteroid összes mellékhatásának kialakulása időigényes folyamat – rendszerint hosszabb, mint ami a jótékony hatás kialakulásához szükséges. Amennyiben megjelennek a mellékhatások, ennek hátterében gyakran az áll, hogy a szteroidot túlságosan hosszú ideig alkalmazták változatlan gyakorisággal, amit az ekcéma javulásakor sem csökkentettek. Általában a legszerencsésebb rendszeresen a lehető legrövidebb ideig alkalmazni a szteroidot, majd a lehető leghosszabb ideig el kell hagyni.

A feltett kérdésre tehát annak függvényében adható válasz, hogy a bőr mely területét kezelték, melyik szteroidot használták és az állapot igényel-e hosszan tartó kezelést.

Általában a legszerencsésebb, ha a hatás eléréséhez kellő erősségű szteroidot alkalmazunk, de nem olyan hosszan, hogy káros hatásokat okozzon. Mivel ezek az arcon nagyon gyorsan megjelennek, ide csak mérsékelt erősségű szer írható fel.

Ugyanez érvényes az occlusioban történő alkalmazásra (pl. pelenkás terület). A potens szteroidok is biztonsággal használhatóak, amennyiben nem alkalmazzák folyamatosan annyi ideig, hogy mellékhatások alakuljanak ki – talán 2-3 hétig.

Az eredmény fenntartására, ha szükséges, gyengébb szteroid (vagy, ha lehet emolliens) alkalmazandó. A lokális szteroid erőssége nagymértékben eltérő, akár 20-szoros különbség is van a leggyengébb és a legerősebb szer között. A rendelkezésre álló szerek 4 csoportba oszthatók. A bőrön kialakult mellékhatások főleg az erős és az igen erős szteroidokkal hozhatók kapcsolatba.

1600
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27181
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]