Meg lehet-e előzni valahogyan az ekcéma kialakulását?

1740
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elsődleges megelőzés értelmében lehet-e tenni bármit annak érdekében, hogy arra hajlamos személyben egyáltalán ne alakuljon ki az ekcéma. Ezt a kérdést az atópiás családokra vonatkozóan vizsgálták.ekcema2

Az ekcéma elkerülésére született tanácsok

Egyes javaslatok arra irányultak, hogy a leendő anya terhessége alatt tartózkodjon bizonyos ételek fogyasztásától, vizsgálták a szoptatás szerepét, a csecsemő étrendjéből bizonyos ételeket kiiktattak, mérték a háziporatka expozíció csökkenését és javasolták a háziállatok kerülését.

Az eredmény nem teljesen egyértelmű, főleg mert ezen tanulmányok nehezen kivitelezhetők, és a résztvevőket évekig vizsgálni kell, hogy vajon az ekcéma késleltetetten jelentkezik-e vagy egyáltalán nem alakul ki. Jelenleg elmondható, hogy nem áll rendelkezésre kellő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a leendő anya étrendjének megváltoztatásával kivédhető az ekcéma kialakulása.

Bár a szoptatás különféle okokból hasznos lehet, nem előzi meg az ekcémát. Nagyon motivált szoptató anyák étrendjéből a tej, a tejtermékek, a tojás, a hal, a földimogyoró és a szója kiiktatása a csecsemőben később mérsékelte az ekcéma súlyosságát.

Valamelyest elfogadták azon intézkedéscsomagot, amely magában foglalja a tejtől való tartózkodást, pótlásként bidrolizátumok fogyasztását, és a háziporatka mennyiségének csökkentésére irányuló programot, az első életévek alatt csökkentheti az ekcéma kialakulásának valószínűségét.

A diétás beavatkozások során potenciálisan problémát jelenthet a dietetikus általi felügyelet és a tejpótló hidrolizált tápszer rossz íze. Ezen körülmények között a szója termék vagy a más emlőstől származó tej (pl. kecske vagy juh) kipróbálása ronthat a helyzeten.

Atópiás egyének számára léteznek egyéb sikerrel kecsegtető beavatkozások. Amennyiben a családban nincs szőrös háziállat, érdemes lehet egyáltalán nem beszerezni és kerülni a potenciális irritánsokat, mint a pezsgőfürdő és megéri a pamut viselése.

Újabban beszámoltak arról, hogy a veszélyeztetett csecsemők probiotikummal – ártalmatlan baktériumokkal, így a lactobacillusokkal – történő táplálása csökkentheti az ekcéma kialakulásának valószínűségét.

Szintén előnyös lehet, ha ezt a várandós anyák terhességük késői szakaszában, illetve a szoptatás alatt fogyasztják. További tanulmányok és egy hosszabb megfigyelési időszak szükséges ahhoz, hogy megtudjuk, vajon ezen beavatkozások széles körben ajánlottak-e, de talán érdemes javasolni őket az atópiás ekcéma irányában kifejezetten pozitív családi anamnézissel rendelkező leendő szülőknek.

Bármely ekcémában szenvedő egyén számára, akinél specifikus kiváltó tényezőket azonosítottak, az azoktól való tartózkodás megelőzheti a relapsust vagy az állapotromlást.

1740
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27181
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]