Mi az esszenciális zsírsavak és a prosztaglandin-anyagcsere szerepe az ekcéma kezelésében?

1358
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ekcémás betegeknek feltehetően megváltozik az esszenciális zsírsav- és a prosztaglandin-anyagcseréjük (utóbbiak a zsírsavakhói előállított hormonszerű vegyületek). Az ekcémások vérében vörösvértestjeiben és fehérvérsejtjeiben lévő zsírsavak elemzése kimutatta, hogy általában jellemző a linolsav megnövekedett szintje és a hekcema2osszabb láncú telítetlen zsírsavak (gamma-linolénsav, ara-chidonsav és a hosszú láncú omega-3-olajokhan található eikozapentaénsav és dokozahexaénsav) viszonylagosan alacsony szintje.

E változások vezetnek az allergiára és gyulladásra való hajlamhoz. Egy korábbi elmélet szerint az ekcémások cinkfüggő enzimjének, a delta-6-deszaturáznak, amely a linolsavat alakítja át gamma-linolénsavvá, csökken az aktivitása. Ha így volna, akkor az étrend kiegészítése ligetszépeolajjal, borágófűvel vagy fekete ribizli-olajjal (ez mind gamma-linolénsav-forrás) mindenképpen hatásos volna.

Ligetszépe-olaj és Omega-3 zsírsavak

Valóban, számos kettős vak kísérlet bizonyította a ligetszépeolaj hatását az ekcéma tüneteinek csökkentésében (napi legalább 3000 mg ligetszépeolaj, amely 270 mg gamma-linolénsavat tartalmaz). Mindazonáltal jobbnak és olcsóbbnak bizonyult az omega-3-olajok bevitele, mint a ligetszépeolaj; jó néhány utóbbit vizsgáló tanulmány nem tudta kimutatni a ligetszépe hatását a placebóval szemben. A legátfogóbb és legszínvonalasabb vizsgálat ezek közül a ligetszépeolajnak semmilyen kedvező hatását nem igazolta.

Az omega-3-zsírsavakkal való kezelés általában sokkal eredményesebbnek látszik a prosztaglandin-rendellenességek kezelésében. Egy friss tanulmány szerint az omega-3- és -6-zsírsavak aránya jelentősen alacsonyabb volt ekcémások, mint nem ekcémások szervezetében.

Továbbá nem találtak bizonyítékot arra, hogy a delta-6-deszaturáz tevékenység csökkent volna ekcémások esetében. E rendellenesség nélkül nem indokolt olyan költséges gamma-linolénsav készítményeket használni, mint a ligetszépeolaj. Ez a tanulmány, úgy tűnik, magyarázza, hogy a klinikai vizsgálatok szerint miért hatékonyabbak az ekcéma kezeléséhen az omega-3-zsírsavak, mint a ligetszépeolaj.

A halolaj és a lenmagolaj

Ha az étrendet halolaj készítményekkel gazdagítjuk, amelyek elkozapentaénsav- és dokozahexaénsav forrásaként szolgálnak, vagy egyszerűen több zsírdús halat eszünk (pl. makréla, hering, lazac), akkor jóval több omega-3-zsirsav fog beépülni a sejthártyáinkba.

A lenmagolaj, amelyben alfa-linolénsav van (az omega-3-zsírsav előanyaga) jó hatással lehet az ekcémás betegekre. A klinikai javulás foka azonban összefügg a dokozahexaénsav-koncentráció fokával a vér foszfolipidjeiben, és a halolajok általában hatékonyabban emelik az ilyen anyag szintjét, mint a lenmagolaj.

Ezért akár az említett zsírsavak beviteléről gondoskodunk, akár több hidegvízi halat fogyasztunk, valószínűleg eredményesebben kezeljük az ekcémát, mint ahogy a lenmagolajjal tennénk.

1358
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27177
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]